Sunday, November 8, 2009

Memahami Isu Dr.Asri

Tulisan ini asalnya bertujuan sebagai respons khusus kepada dua tulisan terkini dalam kolum mingguan Dr. Asri Minda Tajdid yang bertajuk “Fitnah dan Perjuangan” dan “Sejarah Akan Berulang”. Walau bagaimanapun, oleh kerana sekarang ini pandangan masyarakat lebih tertumpu kepada isu penangkapan beliau, wajarlah disini kita soroti persoalan Dr. Asri secara lebih umum.

Apabila berita beliau ditahan tersebar, tidak kurang nampaknya yang simpati kerana asas penangkapannya, iaitu mengajar tanpa tauliah, dirasakan terlalu kecil untuk menangkap beliau. Manakala mereka yang lebih mengenali dan analitikal terhadap Dr. Asri pula beranggapan bahawa sememangnya beliau tidak wajar dibenarkan bebas menyebarkan pandangannya. Terlepas daripada soal wajar atau tidaknya Dr.Asri ditangkap, undang-undang yang mewajibkan tauliah untuk mengajar agama Islam tidaklah perlu dipertikaikan. (Apatah lagi secara dangkal dan kasar seperti Dr. Juanda, Mufti Perlis yang menggantikan Dr. Asri, yang menuduhnya sebagai lapuk dan warisan penjajah!). Undang-undang itu bukan sahaja bertujuan untuk mempastikan hanya mereka yang berkelulusan dibenarkan mengajar. Ia juga bertujuan agar mereka yang tidak sesuai dan layak, dapat dihalang daripada mengajar walaupun mempunyai pelbagai kelulusan dan gelar akademik. Jika ada yang tidak sesuai dan layak tetapi masih berdegil untuk mengajar walaupun telah diberi amaran, maka tidak salahlah tindakan penangkapan diambil jika dirasakan perlu.

Dr. Asri Tidak Layak Mengajar?

Mungkin ada yang tertanya-tanya, kenapa pula seorang seperti beliau dikatakan tak sesuai dan tidak layak mengajar?

Jawaban pokok kepada soalan ini adalah, Dr. Asri sebenarnya mewakili dan menjuarai suatu aliran pemikiran yang tidak selari dengan fahaman Islam sebenar atau yang biasa dinamakan fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ). Oleh kerana fahaman Islam ASWJ menjadi pegangan asas para ulama dan pihak berkuasa agama di semua negeri-negeri di Malaysia, maka Dr. Asri dalam banyak hal menjadi tokoh yang sangat bermasalah dan kontroversial kerana beliau sering menimbulkan pandangan yang mengelirukan masyarakat dan secara langsung atau tidak, menggugat kestabilan hidup beragama di Negara kita.

Oleh sebab itulah kita mendapati dari dulu sehingga kini beliau tidak selari dengan mufti-mufti dan tokoh ulama lain melainkan sebahagian kecil yang berkongsi aliran dengan beliau. Sebaliknya, oleh kerana beliau jelas mengambil pendekatan yang bertentangan dengan arus perdana Islam di Malaysia, tidak hairanlah beliau diminati oleh sebahagian tokoh, individu dan organisasi yang memang punya prejudis yang tinggi terhadap arus perdana Islam di Malaysia. Beliau turut diminati oleh mereka yang cenderung terlebih liberalis, rasionalis dan ‘pemberani’ dalam soal-soal agama kerana mereka ini juga berkongsi terasa terbatas dengan kuatnya arus perdana Islam ASWJ di Malaysia. Sepatutnya sokongan dan kehadiran nyata mereka ini bersama Dr. Asri sudah cukup menjadi isyarat bahawa beliau adalah seorang tokoh agama yang bermasalah lantas wajarlah Selangor atau mana-mana negeri lain menghalang kebebasannya mengajar.

Selain daripada itu, kesilapan memberikan ruang dalam media perdana selama ini, serta pendekatan aggresifnya telah menyebabkan Dr. Asri turut berjaya membina pengaruh di kalangan sebahagian masyarakat yang tidak cukup analitikal terhadap aliran yang dibawanya. Dokongan kedua kelompok ini - mereka yang anti-establishment agama serta sebahagian massa yang tidak cukup maklumat - tidak seharusnya dijadikan ukuran keabsahan Dr. Asri sebagai tokoh agama.

Dr. Asri juga menerima dokongan atau sekurang-kurangnya simpati segelintir agamawan dan orang politik yang memang sealiran dengan beliau ataupun longgar fahaman Islam ASWJ-nya. Aliran Islam yang diperjuangkan oleh Dr. Asri boleh digelar pelbagai nama walaupun beliau sendiri cenderung menggunakan istilah yang bunyinya lebih positif seperti ‘Tajdid’ atau ‘Kaum Muda’ serta mengelakkan istilah yang lebih kontroversi seperti ‘Wahabi’. Apapun labelnya, hakikatnya aliran ini memang wujud di dunia Islam walaupun merupakan aliran minoriti umat Islam yang majoritinya beraliran ASWJ. Perlu diingat bahawa para pendokong aliran ini termasuk Dr. Asri sendiri sering mendakwa bahawa aliran mereka adalah aliran ASWJ sebenar. Antara ciri utama aliran Kaum Muda seperti yang di pegang oleh Dr. Asri ini adalah kecenderungan merujuk terus kepada nas-nas Quran dan Sunnah tanpa mengutamakan tafsiran dan ijma’ para ulama. Kecenderungan ini membawa kepada penolakan terhadap kebakuan fiqh Mazhab yang empat, aqidah `Ash`aari- Maturidi dan keruhanian tasawwuf.

Di Malaysia, Alhamdulillah, sejak awal lagi aliran ASWJ telah menjadi pegangan majoriti dan aliran yang dominan. Pun begitu, minoriti individu dan tokoh yang cenderung kepada aliran ‘Kaum Muda’ sudah ada sebelum munculnya Dr. Asri lagi. Mereka ini berada dipelbagai tempat termasuk pihak berkuasa agama negeri, universiti, parti-parti politik, organisasi dan institusi tetapi mereka umumnya tahu diri dan tidak cuba mencabar secara aggresif aliran perdana ASWJ. Walau bagaimanapun, fenomena Dr. Asri yang aggresif dan lantang itu dilihat telah menyuntik keberanian kepada pengikut aliran ini untuk turut cuba mencabar dominasi fahaman ASWJ di Malaysia.

Dalam ‘perjuangan’ mendominasikan alirannya, Dr. Asri banyak bergantung kepada bakat pidato dan penulisannya berjubahkan nas-nas Quran dan Sunnah yang terpilih dengan tafsiran yang selari dengan alirannya. Beliau juga sering berselindung di sebalik tokoh-tokoh ulama terkenal sama ada dengan memilih pandangan tertentu mereka yang memihak padanya sahaja serta mengaburkan aspek kontroversi tokoh-tokoh tersebut. Inilah yang sering beliau lakukan dengan tokoh-tokoh seperti Ibnu Taymiyyah, Ibnul Qayyim, Muhammad Ibn Abdul Wahab, Yusuf al-Qaradhawi dan Hamka.

Dr. Asri – Hamka, Malaysia - Indonesia

Dalam dua tulisannya yang terbaru, Dr. Asri cuba bersandar kepada populariti Hamka dan ayahnya yang turut membawa aliran pembaharuan dalam masyarakat Islam Indonesia. Mungkin Dr. Asri ingin mengatakan bahawa beliau sebanding dengan Hamka, ditentang kerana membawa aliran pembaharuan yang bercanggah dengan ulama tradisi. Seperti biasa, mereka yang tidak meneliti dan pada masa yang sama mengkagumi Hamka secara mutlak mungkin termakan dengan hujahnya ini tetapi pada hakikatnya, Hamka juga ada sisi kontroversinya dan bukanlah serba ma`sum. Kritik Hamka terhadap ulama Malaysia seperti yang dipetik oleh Dr. Asri bukanlah buah pandangan terbaiknya yang perlu kita telan bulat-bulat. Kita ingin tanyakan kepada Dr. Asri, apabila beliau memetik kata-kata Hamka, “ Tidak hairan, sebab feudalisme raja-raja di sana sebagai raja Islam, bersandar kepada ulama kolot yang mengutamakan taklid kepada ulama supaya rakyat taat kepada ulama, ertinya kepada raja, erti kepada Inggeris!”, adakah beliau bersetuju dengan kenyataan ini? Jika betul ia adalah suatu gambaran salah yang menghina bukan sahaja para ulama tanahair, tetapi turut memperlekehkan institusi Raja-raja yang tak dapat dinafikan sumbangannya dalam menaungi agama di Negara kita dari dahulu hingga sekarang.

Dr. Asri juga memang kerap memperlekehkan mufti-mufti yang juga bererti mempertikaikan kebijaksaan Raja-raja yang melantik dan menaungi mereka. Belia pernah berkata, “Saya berhenti menjadi Mufti, bukan saya serik. Jadi mufti apa nak serik. Boleh duduk diam-diam dan enjoy dengan jawatan. Jangan banyak cakap atau bangkang. Boleh pergi mesyuarat hotel sana, dan hotel sini. Lawatan sana, lawatan sini. Masuk ke tempat mahal-mahal. Ada kereta rasmi, terbang sana, terbang sini dan cukup bulan ambil gaji. Diam dan jangan peduli sangat apa yang sedang berlaku, maka jawatan itu satu nikmat yang sukar hendak dilepaskan.” (Al-Islam April 2009, m/s 28-29).

Dari satu sudut lain, mereka yang mengkaji juga akan segera mengakui bahawa nasib sejarah dan realiti Islam dalam perlembagaan dan pentadbiran di Indonesia dan Malaysia jelas berbeza. Di Indonesia, Islam gagal diperuntukkan secara rasmi dalam perlembagaan sehingga urusan agama tidak dapat dikawal dengan kemas oleh undang-undang dan institusi rasmi. Teman-teman yang perihatin dari Indonesia sering mengeluh bahawa inilah suatu kelebihan Islam di Malaysia berbanding dengan negara mereka yang akhirnya menyumbang kepada kerencaman yang melampau dan kurangnya kesepaduan Umat Islam Indonesia. Kita patut tanyakan Dr. Asri, adakah beliau mahu kita mencontohi Indonesia dalam aspek ini dan melemahkan lagi kesatuan suara dan rasa Umat Islam di Malaysia?

Sesiapun yang sedia mengkaji secara tekun dan jujur segala ucapan, tulisan dan sikap Dr. Asri (yang kebanyakkannya boleh didapati di laman webnya) dengan berlatarbelakangkan pertembungan aliran ASWJ dan aliran-aliran pinggiran, akan segera banyak menemukan pola-pola pemikiran yang bertentangan dengan jumhur (majoriti) Umat. Taklid dan hormat kepada tokoh ulama dan mazhab ditentang hanya untuk digantikan secara halus dengan taklid kepada tokoh dan alirannya sendiri. Dr. Asri juga sering menyeru kepada minda yang terbuka tetapi pada masa yang sama sering mempermasalahkan perbezaan pandangan dalam isu-isu ranting (furu`) hingga menimbulkan ketegangan sesama Islam. Pandangan mazhab dan jumhur ulama kerap digambarkan sebagai ketinggalan dan jumud sedangkan dalam pelbagai persoalan lain aliran ini jauh lebih ketat dan keras daripada pandangan jumhur ulama.

Tulisan ini bukanlah sebuah perbahasan terperinci fenomena Dr. Asri tetapi cuba melakarkan suatu gambaran besar (big picture) tentang apa sebenarnya yang sedang berlaku. Gambar yang terhasil sebenarnya amat membimbangkan. Jika tidak berhati-hati, Umat Islam di Malaysia yang sudah parah menanggung perpecahan mengikut garis kefahaman politik mungkin akan dirumitkan lagi dengan perpecahan aliran agama melibat ke tiga-tiga sendinya ; Tawhid, Fiqh dan Tasawwuf. Emosi dan simpati semata-mata tidak memadai untuk mencari sikap yang tepat dalam isu ini. Dalam mabuk lagu perubahan dan pembaharuan yang dimainkan oleh Dr. Asri dan teman-teman sealirannya, kewibawaan kerangka fahaman agama serta keutuhan suara Umat boleh terhakis. Jika tidak berhati-hati kita akan mengulangi kesilapan isteri Aladdin yang termakan pujukan si tukang sihir jahat lalu menukarkan lampu lama yang penuh kesaktian dengan lampu baru yang hanya hebat luarnya tapi kosong isinya. WaLlahu a`lam.

No comments: