Monday, June 21, 2010

Dr.Asri : Masuk UMNO? (atau PAS?)

Dr.Asri : Masuk UMNO? (atau PAS?)

Assalamualaikum,

Hari ni heboh kononnya Dr.Asri akan masuk UMNO Jumaat ini bersama 100 orang ulama termasuk yang berkelulusan Phd. Berita Harian memetik kata-kata Setiausaha Kerja UMNO dan Ketua UMNO Bahagian Bukit Bintang sebagai berkata bahawa kemasukan Dr.Asri dan kumpulannya ini akan menyemarakkan sokongan orang Melayu kepada UMNO. Beliau ini dilaporkan sebagai turut terlibat untuk membawa masuk Dr.Asri. Dr.Asri sendiri dalam kenyataan ringkas dalam laman webnya menafikan telah membuat keputusan untuk masuk mana2 parti politik.

Sebelum timbulnya berita ini, akhir-akhir ini, Dr.Asri nampaknya lebih mesra dengan PAS. Ketika panas isu beliau ditahan, beliau membuat kunjungan strategik melawat Mursyidul `Aam PAS di Kelantan. Gambarnya menghadiri Muktamar Pemuda Pas baru-baru ini tersiar di akhbar perdana. Beberapa kali beliau dijemput mengisi forum anjuran kerajaan Kelantan. Jadi berita terbaru ini mungkin mengejutkan dan menggusarkan peminat beliau di dalam PAS atau Pakatan Rakyat.

Mengenali beliau, saya tidaklah terlalu terkejut dengan semua gerak-geri Dr.Asri dengan orang-orang politik seperti di atas. Cuma saya simpati kepada mereka yang terlalu lurus dalam membaca gerak-geri politik Dr.Asri. Izinkan saya buat komen ringkas untuk bagi membantu menjelaskan letak duduk perkaranya...

1. Tentang benar atau tidak berita ini, saya rasa kalaupun tidak benar tetapi mesti ada asasnya. kalau tak ada angin tak kan pokok bergoyang. Yang bercakap ini bukan sebarang orang. Dalam majlis yang sama ada DS Shahidan Kassim, gandingan utama dan penyokong kuat Dr.Asri.

2. Bagi mereka yang cenderung kepada PR, sukakan Dr.Asri dan marah dengan berita ini saya katakan : Tak kanlah tak tahu lagi hubungan rapat selama ini antara Dr.Asri dengan beberapa tokoh UMNO terutama DS Shahidan Kassim yang merupakan 'promoter' dan pendokong Dr.Asri yang sangat komited dan aggresif. Dari dulu saya agak hairan dengan bacaan politik pemimpin dan pendokong PR yang terlalu 'berminat' dengan Dr.Asri.

3. Tentang dakwaan bahawa kemasukan Dr.Asri akan membawa keuntungan, seperti yang saya tegaskan dan jelaskan dalam beberapa tulisan saya sebelum ini ialah, Dr.Asri, aliran dan kumpulannya adalah merupakan suara minoriti dan janggal (syaz) dikalangan para ulama dan ilmuwan Islam di negara kita dan dalam peta aliran Islam global amnya. Cuma tak semua ulama dan ilmuwan arus perdana itu mahu bersuara secara terbuka. Jadi hakikatnya, mana-mana parti yang memberi ruang kepada Dr.Asri dan mereka yang seumpamanya sebenarnya telah tidak peka dan sensitif kepada pandangan dan perasaan sebegitu ramai ulama dan ilmuwan Islam yang lain. Para ulama dan ilmuwan ini bersikap demikian terhadap Dr.Asri berasaskan ilmu dan Iman yang ada pada mereka. Mereka ini pula semuanya ada ruang pengaruh mereka masing-masing dan tidak hanya akan berdiam diri melihat sesuatu yang, pada ilmu dan Iman mereka, diyakini salah. Oleh itu, dalam realiti politik Malaysia, mana-mana parti politik yang memberikan ruang dan tempat kepada Dr.Asri dan mereka yang seumpamanya adalah sebenarnya mendedahkan diri mereka kepada risiko kehilangan sokongan dan bahkan tentangan daripada suatu kelompok yang begitu penting - baik dari segi prinsip agama mahupun perkiraan politik.

Maka, eloklah parti-parti politik yang berminat sangat untuk memberi ruang kepada Dr.Asri lebih banyak mengkaji, meneliti dan mengambil pandangan-pandangan yang patut diambil.

(Dalam konteks PAS, saya teringat Tuan Hj.Subki Latiff, tokoh veteran PAS yang luas pengalamannya, telah menulis dalam kolumnya di Harakah tentang Dr.Asri ketika hangat isu penangkapannya dulu. Secara halus dan berlapik, Tuan Hj.Subki menyatakan pandangannya bahawa PAS tidak sesuai bagi seseorang yang seperti dan mempunyai agenda seperti Dr.Asri)

4. Tentang dakwaan bahawa ada 100 orang ulama berkelulusan tinggi yang akan bersama-sama Dr.Asri menyertai UMNO, saya agak sangsi dengan maklumat ini. Tak semua maklumat yang berkaitan Dr.Asri mestinya benar seperti dalam kes 'minum air ludah ustaz' yang beliau timbulkan baru-baru ini. Kalau dihitung-hitung, rasanya tak cukup 100 orang ulama yang benar-benar ulama yang bersama dengan Dr.Asri. Memang ada mereka yang berkelulusan agama yang bersama Dr.Asri, tetapi hatta mereka ini belum tentu akan mengikuti langkah Dr.Asri jika betulpun beliau akan masuk UMNO atau PAS. Saya ketahui dengan pasti bahawa hatta mereka yang berkongsi beberapa fahaman agama dengan Dr.Asri tidaklah sentiasa bulat menyokongnya.

Begitulah komen ringkas saya. Moga-moga ada manfaatnya dalam membentuk persepsi yang lebih betul. WaLlahu a`lam. Wassalamualaikum

Yusri Bin Mohamad

2 comments:

Reds said...

Salam.

Wahai saudara Yusri, saya sungguh tdk menyangka seorang bekas Presiden ABIM, sebuah badan yg mementingkan keilmuan, jadi sejumud ini ? Apakah dendam saudara kpd dr Asri sehingga begitu jelas sekali hasad saudara itu ?

Al-Mukhtar said...

Wahai Tuan Batu,

Sebenaqnya kepala hang memang dah jadi batu. Hang pi mengaji iktiqad ASWJ dengan mana2 tok guru pondok atau ulama ASWJ. Barulah hang tau sapa Asri tu yang sebenar...